Πόσο αληθές είναι τελικά αυτό το οποίο ακούμε πάρα πολύ συχνά, σε βαθμό μάλιστα που να έχει γίνει «σχήμα λόγου» όταν θέλουμε να σχολιάσουμε κάποιον ο οποίος ξεχνάει εύκολα…. «έχεις μνήμη χρυσόψαρου».

Όχι, δεν υπάρχει κανένα ίχνος αλήθειας πίσω από αυτόν τον μύθο και αυτό έχει τελικά αποδειχθεί από αρκετές μελέτες.

Πρόσφατα μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ παρουσίασε τα στοιχεία της μελέτης τους όπου όπως προκύπτει τα ψάρια μπορούν να θυμούνται πράγματα για μια περίοδο που διαρκεί μέχρι και πέντε μήνες (ανάλογα το είδος ψαριού).

Οι επιστήμονες στο πείραμα τους χρησιμοποίησαν μια ομάδα από ψάρια όπου μέσα στο ενυδρείο το οποίο τα διατηρούσαν είχαν τοποθετήσει ένα υποβρύχιο ηχείο. Λίγο πριν το γεύμα ένας ήχος έβγαινε μέσα από το ηχείο και με την λήξη του ήχου έδιναν στα ψάρια την τροφή τους.

Μετά από μια περίοδο ενός μήνα «εκπαίδευσης», κάθε φορά που ο ήχος ηχούσε μέσα από το υποβρύχιο αυτό ηχείο τα ψάρια συγκεντρώνονταν αμέσως στο σημείο το οποίο οι επιστήμονες έριχναν την τροφή.

Τα ψάρια που είχαν εκπαιδευτεί μαζευόντουσαν γύρω από το ηχείο αυτό και περίμεναν την τροφή τους.

oranda-goldfish

Επίσης ένα άλλο πείραμα που έκαναν επιστήμονες από την Βόρεια Ιρλανδία απέδειξε ότι τα χρυσόψαρα είχαν την δυνατότητα να θυμούνται τον… πόνο.

Είχαν τοποθετήσει σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο ενυδρείο των ψαριών ηλεκτρικούς ακροδέκτες και κάθε φορά που τα ψάρια πλησίαζαν προς το σημείο αυτό «χτυπούσαν» τα ψάρια με πολύ μικρή ενέργεια ικανή να τα «ενοχλήσει».

Σύντομα διαπίστωσαν ότι τα ψάρια απέφευγαν να πλησιάσουν ξανά στα σημεία αυτά για τουλάχιστον 24 ώρες.

Άλλα είδη ψαριού όπως η πέστροφα έδειξε παρόμοια συμπεριφορά στα μικρά αυτά ηλεκτρικά τσιμπήματα με την διαφορά ότι έμενε περισσότερο σε απόσταση (χρονικά) από ότι τα χρυσόψαρα.

Κορυφή